Ofte stilte spørsmål
Når du bruker strøm må du betale for to produkter: Du betaler èn kraftpris for strømmen du kjøper fra strømleverandøren din. I tillegg betaler du nettleie til ditt lokale nettselskap for transport av strømmen. Alle som bor på Agder betaler nettleie til Agder Energi Nett AS.
Nettleien brukes i hovedsak til utbygging og vedlikehold. Det koster nesten det samme å drifte strømnettet om det fraktes mye eller lite strøm. Strømnettet må være dimensjonert for det tidspunktet i året som kundene bruker mest strøm.
I tillegg går en vesentlig del av nettleien til merverdiavgift og to andre offentlige avgifter: Forbruksavgift og innbetaling til energifondet (Enova).
Fordeling på en strømfaktura for en gjennomsnittskunde i 2019:
Se gjerne mer informasjon om nettleien her
Nettleien har enten to eller tre komponenter; et fastledd, et energiledd og eventuelt et effektledd. Fastleddet er avhengig av type nettleie. Energileddet er avhengig av hvor mye strøm du bruker, mens effektleddet er avhengig av hvor stor kapasitet du bruker i nettet.
Se gjerne informasjon om våre priser her:
Forhold som kan føre til økt nettleie:
• Økt behov for investeringer og fornyelse av nettet
• Økt behov for vedlikehold
• Økte offentlige avgifter
• Økt rentenivå i samfunnet som gjør at kravene til avkastning øker
• Økte investeringer eller kostnader i sentralnettet (Statnett)
Myndighetene fastsetter rammen for den totale inntekten, Men Agder Energi Nett bestemmer selv nivået og fordelingen mellom fastbeløp og energiledd. Nettleien regnes derfor ut i tre steg:
1.Myndighetene fastsetter hvor stor inntekt et nettselskap kan ha totalt.
2. Selskapet anslår hvor mange kWh kundene vil bruke i året som kommer.
3. Ut fra det regner man ut hvor stor nettleien blir per kWh og fastbeløp.
Sammenligning av nettleiekostnader for husholdninger tar som regel utgangspunkt i et årsforbruk på 20.000 kWh. I figuren nedenfor ser vi hvordan kostnaden for en slik husholdning har utviklet seg fra 2005 og fram til 2020. Den viser at kostnadene vil være lavere i 2020 enn den var i 2005 når vi korrigerer for konsumprisindeksen beregnet av SSB.
Prisøkningen har sin bakgrunn i at selskapet bruker betydelige midler på å sikre strømforsyningen mot store utfall slik vi opplevde vinteren 2018.
- Økt bruk av fjernstyrte og automatiserte effektbrytere gjør det enklere å foreta omkoblinger og redusere omfanget av feil.
- Økt satsing på skogtiltak. Omfattende samarbeid med skognæringen og grunneiere for å få hogd mer skog langs strømnettet. Bruk av helikopter og laserscanning for å kartlegge ryddeområder.
Det investeres også flere hundre millioner kroner hvert år i nytt nett og ombygging av gammelt nett.
Her kan du lese mer om noen av våre prosjekter:
Det koster nesten det samme å drifte strømnettet om det fraktes mye eller lite strøm. Strømnettet må være dimensjonert for det tidspunktet i året som kundene bruker mest strøm. I framtiden må kundene i større grad enn i dag betale for å ha en gitt kapasitet i strømnettet tilgjengelig. (Noe som ligner på prismodellene for bredbåndsabonnement).
Agder Energi Nett er i ferd med å legge om nettleien i en retning som er mere kostnadsriktig og i tråd med signaler fra myndighetene. I praksis betyr dette en nettleie som i større grad vektlegger fastleddet.
Første skritt i en slik omlegging tok vi den 01.04.2019. Da reduserte vi det variable energileddet med 12,5 øre/kWh. Det ble innført differensierte og økte fastledd for de fleste kundegrupper. Mange kunder fikk med dette lavere nettleie enn tidligere, men de fleste hyttekunder fikk en økning fordi økning i fastledd var større enn reduksjonen i energileddet (som følge av lavt forbruk).
Endringen ble gjort i tråd med føringer fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og er en mer kostnadsriktig måte å fordele nettleien på.
Utregning av nettleieprisene gjøres basert på gjennomsnittskunde i hver kundegruppe. Derfor er det ulike priser for de ulike kundegruppene.
Ta kontakt med en strømleverandør som du ønsker å bruke. De vil hjelpe deg slik at du får avtale om kjøp av strøm. I tillegg vil de også sørge for at Agder Energi Nett får melding om din innflytting slik at du blir registrert med en nettleieavtale.
Ta kontakt med din strømleverandør. Når de får beskjed om oppsigelsen så vil de også sørge for at Agder Energi Nett får melding slik at nettleieavtalen sies opp. Husk å gi beskjed så raskt som mulig for å unngå at du betaler for en bolig du har flyttet fra.
Det er gjort endringer i strømmarkedet for å gjøre det enklere for deg som kunde. Nå trenger du kun å forholde deg til din strømleverandør. De kan hjelpe deg med det meste. Informasjon om flytting og endringer av kontaktinformasjon sendes automatisk videre fra strømleverandør til nettselskap via en nasjonal datahub.
Dersom du er eier av en tom utleiebolig så har du ansvar for betaling av nettleie og strøm som brukes, frem til vi mottar melding om ny kunde. Husk å be ny leieboer om å melde innflytting.
Hvis du ikke har valgt deg en strømleverandør så må Agder Energi Nett levere strøm til deg. Du får da en leveringspliktig krafttariff. Denne er dyrere enn avtale fra en strømleverandør, fordi den er ment som en midlertidig ordning. Vi oppfordrer derfor til å inngå avtale med en strømleverandør.