Velkommen til Agder Energi Nett.

Byttet 27 transformatorer

Torsdag formiddag brukte rundt 40 montører omtrent seks timer på å skifte ut 27 transformatorer i området ved Gjernes utenfor Risør.

- En slik operasjon krever mye logistikk. God planlegging har vært helt avgjørende for at vi klarte dette på så kort tid, sier Arne Gliddi, avdelingsleder for vedlikehold øst i Agder Energi Nett.

Onsdag kveld ble transformatorene klargjort for utkjøring i beredskapslageret på Stoa i Arendal for å sikre en effektiv flyt i arbeidet.

- Vi måtte gjøre en tilpassingsjobb på noen av dem, men alt i alt har operasjonen gått på skinner, sier Gliddi.

En så stor operasjon er langt i fra noe hverdagskost i Agder Energi Nett.

- Jeg kan ikke huske å ha vært med på noe tilsvarende, sier avdelingslederen.

Et mer robust nett
Uværet tidligere i november førte til at transformatoren på Maimyr, som omformer 22 kilovolt til seks kilovolt, ble ødelagt. En tilsvarende transformator ble leid inn fra Hafslund Energi for å gjenopprette strømforsyningen så raskt som mulig.

- Det ville tatt mange uker dersom vi skulle reparert eller bestilt en ny tilsvarende transformator. Derfor valgte vi å skifte ut samtlige 27 transformatorer på linjestrekket og fikk samtidig økt spenningsnivået, sier Gliddi.

Resultatet er et mer robust nett, med økt spenningsnivå fra seks kilovolt til 22 kilovolt, noe som er mer vanlig.

- Det er en form for standardisering. Det er mye enklere å reparere og få tak i reservedeler, dersom det skjer et utfall, sier Gliddi.

En hær av montører og maskiner
Å gjennomføre en så omfattende operasjon på under seks timer krever ikke bare logistikk og god planlegging, det krever også et stort antall montører og utstyr

- I tillegg til 40 montører har mange gravemaskiner, lastebiler og et helikopter bidratt til at vi nesten klarte å holde vår egen frist på seks timer, sier Gliddi fornøyd.

Publisert 23.11.2016