Velkommen til Agder Energi Nett.
  • Du er her:
  • Forside
  • Nyhetsarkiv
  • / Microsoft og Agder Energi Nett samarbeider i droneprosjekt

Samarbeid med Microsoft i droneprosjekt

Bruk av kunstig intelligens for å kjenne igjen bilder er en viktig del av droneprosjektet til Agder Energi Nett. Microsoft skal bistå med kompetanse i den videre utviklingen av løsningen.

− Utrolig spennende! I sommer presenterte vi droneprosjektet og mulighetene for bruk av bildegjenkjenning og kunstig intelligens, AI - artificial intelligence, for Microsoft. Vi fikk hyggelig tilbakemelding på prosjektet, og Microsoft Norge går inn med rådgiving og utviklingsstøtte til første versjon av løsningen, sier Jarle Stokke Olsen, prosjektleder for Droneprosjektet i Agder Energi Nett. Målet for droneprosjektet er å få til en tryggere, miljøsparende og mer effektiv befaring av strømnettet.

Eneste prosjekt i Norge
Odd Jarle Østvik, Digital Advisor i Microsoft Norge, synes også det er spennende med ytterligere samarbeid med Agder Energi og droneprosjektet til nettselskapet.

− Vi ble utfordret av Microsoft West Europe til å nominere AI-prosjekter hos våre kunder, og gjennom kjennskapen vi nå har fått internt i Agder Energi kom vi frem til at drone- og bildeanalyseprosjektet var beste kandidat til nominasjonen. Etter gjennomgang av rundt 50 nominasjoner ble et lite utvalg av kunder godkjent. Agder Energi var ett av disse, og det eneste i Norge i denne runden, forteller Odd Jarle Østvik. Han legger til at teamet fra Microsoft nå vil jobbe videre sammen med Agder Energi Nett for å se på hvordan det tekniske i bildeanalyse-prosjektet kan løses, og hvordan de kan dra nytte av kompetanse på drone- og bildeprosjekter de har jobbet med tidligere.

Testbase på Gullknapp
Agder Energi Nett har lagt sin testbase for droneflyving til Gullknapp Flyplass i Froland. Testflygingen av dronen tidligere i år har gitt gode tilbakemeldinger på hvordan dette kan gi nettselskapet helt nye muligheter.

− Vi er godt fornøyd med testene vi har gjennomført tidligere i år. Bruken av drone til linjebefaring har hittil hatt begrenset rekkevidde, men nye typer droner og teknologi åpner nå for å fly en lengde på opp mot 100 km. I dag flyr dronen ca. 60 meter over bakken, men vi ønsker å redusere denne sikkerhetshøyden noe for å kunne ta enda bedre bilder og få detaljer på stolpene, forteller Jarle Stokke-Olsen.

Bildegjenkjenning
− Bruken av bilder og bildegjenkjenning vil være en viktig del av det videre arbeidet i droneprosjektet, og det vil være analyseavdelingen i Agder Energi Nett som følger opp dette videre. At vi nå får med oss Microsoft og deres kompetanse på dette området gir mange spennende muligheter. Vi har laget en plan som foreløpig strekker seg ut året, og så får vi se hvordan veien blir videre etter det, sier Jarle Stokke-Olsen.

Aktuelt for Master-oppgave
Bernt Viggo Matheussen er avdelingsleder for teknologi og utvikling i Agder Energi, og leder konsernets arbeid med strategiske AI-prosjekter. Han tror arbeidet med bildegjenkjenning i droneprosjektet også kan være aktuelt for ulike studentprosjekter.

− Arbeid med billedanalyse og kunstig intelligens kan være et aktuelt tema for Master-oppgaver, ja kanskje også tema i doktorgrads program, sier Bernt Viggo Matheussen, og legger til at Agder Energi i dag har et tett samarbeid med Universitet i Agder og CAIR-senteret der knyttet til bruk av kunstig intelligens.

 

Les mer om Agder Energi Netts droneprosjekt her

 

Publisert 30.10.2019

Kundesenter stengt

Hei, vår chat er nå stengt. Åpningstid for chat er mandag til fredag kl 9- 14. Dersom din henvendelse gjelder feil i strømnettet må dette meldes via skjemaet "farlige forhold" på våre nettsider eller på telefon 3860 7272. Feilmeldingstjenesten er åpen hele døgnet.

Chat med oss
Ofte stilte spørsmål
Strømstøtteordning
Strømforbruket
Fakturaspørsmål
Flytting
Bygge/endre installasjon

Regjeringen har lagt fram en ordning om kompensasjon for høye strømpriser. Ordningen innebærer at alle kunder vil få deler av sine strømutgifter tilbakebetalt gjennom nettleien for strømforbruk knyttet til husholdningsformål.

Ordningen vil gjelde fra og med strømregningen for desember 2021 og er forlenget ut 2023.

Kunden får tilbakebetalt 55% av kostnadene over 70 øre per kWt eks mva. for desember 2021. Fra januar 2022 er prosentsatsen 80%. For september 2022 til og med mars 2023 økes den til 90 %. Fra april til og med september 2023 er den 80%, og oktober til og med desember 2023 økes den til 90%.

Kompensasjonsbeløpet vil bli trukket fra den månedlige regningen for nettleie.

Les mer om ordningen her 

Ønsker du å følge med på strømforbruket og redusere kostnadene på strøm og nettleie, er det viktig å vite hvordan strømforbruket er i din bolig. Strømmåleren gir deg muligheten til å følge med på eget forbruk, analysere eget forbruksmønster og få hjelp til smartere strømbruk.

Logg deg inn på Min side for å se ditt forbruk.

Du kan også lese mer om strømforbruk i denne artikkelen.

De aller fleste mottar en samlet faktura for både strøm og nettleie fra sin strømleverandør. Det er derfor avsenderen av fakturaen som kan svare på fakturaspørsmål, betalingsavtaler og lignende.

Om du mottar faktura direkte fra oss, eller ønsker å se grunnlaget for din nettleiefaktura kan du logge inn på Min side og se den der.

INNFLYTTING

Ta kontakt med en strømleverandør som du ønsker å bruke. De vil hjelpe deg slik at du får avtale om kjøp av strøm. I tillegg vil de også sørge for at Agder Energi Nett får melding om din innflytting slik at du blir registrert med en nettleieavtale.

UTFLYTTING

Ta kontakt med din strømleverandør. Når de får beskjed om oppsigelsen så vil de også sørge for at Agder Energi Nett får melding slik at nettleieavtalen sies opp. Husk å gi beskjed så raskt som mulig for å unngå at du betaler for en bolig du har flyttet fra.

Veldig mange tjenester utføres av installatører som er godkjent gjennom en prekvalifiseringsordning.
Dette gjelder blant annet ny installasjon og endringer i eksisterende anlegg i din bolig. Les mer om dette og se oversikt over prekvalifiserte installatører her