Solcelleanlegg utfordrer strømnettet

Det er nå nærmere 2500 plusskunder på Agder, og antallet forventes å stige kraftig i tiden fremover. Høye strømpriser gjør at produksjon av solenergi er en stadig gunstigere investering for bolig- og industrikunder tilknyttet lavspent nett. Glitre Nett har, som de fleste andre nettselskap i landet, merket en stor økning i henvendelser om tilknytning av nye solcelleanlegg.
Dagens lavspentnett er bygget for at alle kunder skal ha riktig spenning hele året, både når kundene bruker mye strøm om vinteren og lite om sommeren. Om vinteren trekker boliger gjennomsnittlig 7 kW effekt fra nettet. Dette er fordi vi bruker høy strøm til forskjellig tid når apparater slås av og på.
Når plusskundene produserer effekt inn til nettet gjør de det samtidig og med full effekt, kanskje 20 kW. Dette gjør at spenningen hos andre kunder kan bli høyere enn de elektriske apparatene tåler, selv om det samme nettet kan forsyne kundene en kald vinterkveld uten at spenningen blir for lav.
− Solproduksjon på hustak kan ha positive effekter på nettforholdene i deler av året, men nettet må uansett kunne overføre den strømmen kundene trenger når det er mørkt og kaldt. Lokalt produsert solkraft på tak er en uregulerbar, sesong- og døgnvarierende produksjon som gir utfordringer i kraftsystemet. Høy samtidighet for solproduksjon tilknyttet samme lavspentnett gir utfordringer med høy spenning i omtrent 10% av tilknytningene. Slik energiloven er i dag vil dette føre til høyere kostnad for tilknytning av nye kunder og høyere nettleie for alle, sier Rolf Håkan Josefsen, senioringeniør i Glitre Nett.
For fem år siden var et gjennomsnittlig solcelleanlegg på Agder på 3 - 4 kW, mens det i dag er godt over 10 kW. Dette utløser et behov for både å forsterke og bygge nytt lavspentnett som nettselskapets kunder må koste over nettleien. Forsterkning og utbygging av strømnettet tar tid - betydelig lenger tid enn det tar å installere et solcelleanlegg. Derfor vil stadig flere kunder som installerer solcelleanlegg kunne oppleve at de ikke får levert deler av strømmen de produserer når de ønsker det.
− Dette er dessverre en situasjon som vi i Glitre Nett og andre nettselskap i Norge opplever når veksten i antall solcelleanlegg og plusskunder skjer så fort som nå. Sammen med Fornybar Norge og flere interesseorganisasjoner jobber vi nå med å få på plass gode samfunnsøkonomiske løsninger, som sikrer rask nettutbygging og en fordeling av kostnadene på en rettferdig måte, forteller Rolf Håkan Josefsen.