Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vedtatt at innen 1. januar 2019 skal alle landets strømkunder ha tatt i bruk nye, automatiske strømmålere. Jf.§ 4-1 i Forskrift om kraftomsetning og nettjenester har Agder Energi Nett plikt til å installere smarte strømmålere i hvert enkelt målepunkt på Agder. Det er OneCo som har fått i oppdrag å bytte ut målerne hos selskapets 190 000 kunder i Agder-fylkene.
Smart strøm gir nye muligheter for å styre strømforbruket, både for kundene og for hele kraftsystemet. For deg som kunde betyr det at du kan spare strøm og få en sikrere og mer fleksibel strømforsyning ved hjelp av den digitale teknologien. Nettselskapet vil også kunne raskere oppdage og rette feil i strømnettet som gjør strømforsyningen til våre kunder sikrere.
Du kan lese mer om fordelene på nve.no
Norges vassdrags- og energidirektorat har vedtatt utskiftingen av alle strømmålerne i Norge. Agder Energi Nett skal bytte ut målerne hos selskapets 190 000 kunder i Agder-fylkene innen 1. januar 2019.
Med den nye, automatiske måleren på plass får vi mulighet til å utnytte strømnettet bedre. Vi kan også oppdage feil raskere, og mulighetene for å kunne levere strøm inn fra private, fornybare energikilder blir større.
De nye målerne legger også til rette for at det kan tilbys tjenester som vil kunne medføre et lavere forbruk totalt sett for Norge.
Teknologien i den nye strømmåleren gir automatisk avlesning til nettselskapet og du kan følge med på strømforbruket ditt på aenett.no/minside.
Alle AMS-målere har en lokal HAN-port (Home Area Network) HAN-porten gir deg som kunde tilgang til relevant informasjon om eget forbruk og kvalitet på strømleveransen. Flere ulike tjenesteleverandører leverer smarthjem-tjenester basert på data fra HAN.
Du må bestille åpning av HAN-porten før den kan tas i bruk
Du må logge deg inn på Min side for å åpne HAN-porten. Før du bestiller åpning må du bekrefte at vilkårene er ivaretatt og at du gir samtykke til åpning.
Det vil ta inntil to uker fra du bestiller åpning av HAN-porten, til den er klar for bruk. Du får en e-post så snart HAN-porten er klar for bruk.
Du kan når som helst få stengt HAN-porten igjen. Da må du kontakte kundesenteret.
Kostnader
Alle data som kan sendes via HAN-porten skal stilles kostnadsfritt til disposisjon for kunden. Kostnader til åpning og stenging av HAN-porten dekkes av Agder Energi Nett.
De ulike tjenesteleverandørene har ulike betalingsmodeller. Noen har kun en etableringskostnad, og andre har både etablerings- og abonnementskostnad.
Hva skjer med dataene dine
- Du som kunde har eiendomsrett til data som leveres over HAN-grensesnittet.
- Det er du selv som bestemmer hvem som skal kunne koble seg til HAN-grensesnittet, og som dermed har tilgang til dataene. Du kan velge å kun bruke dataene selv, eller gi en ekstern tredjepart adgang til dataene.
- Hva dataene brukes til, hvor lenge de lagres, samt hvordan de eventuelt kan slettes, bestemmes av deg eller avtales mellom deg og den eksterne tredjeparten.
- Agder Energi Nett vil ikke ta imot, lagre, eller behandle data som leveres over HAN-grensesnittet
SIKKERHET
Alle data som leveres over HAN-grensesnittet er ukryptert. Det er du som kunde som er ansvarlig for fysisk sikring av HAN-grensesnittet, og data som leveres ut av HAN-porten.
Leverandør av utstyr som leser og viser informasjon fra HAN-porten
Agder Energi Nett leverer ikke utstyr for tilkobling til HAN-porten, eller smarthjem-tjenester. Vår rolle er å gjøre dine forbruksdata tilgjengelig via HAN-porten. Vi har, som en nøytral netteier ikke anledning til å anbefale leverandører av utstyr som kan kobles på HAN-porten. Aktuelle leverandører kan sees på hjemmesiden til Norsk elektroteknisk komite (NEK).
Mer informasjon om HAN:
Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har en informasjonsside for HAN-porten:
https://www.nek.no/info-ams-han-brukere/
NVE sin informasjonsside om AMS og HAN:
NVE og Datatilsynet stiller strenge krav til både tekniske løsninger og personvern. Nettselskapene er underlagt de samme strenge reglene som bankene når det gjelder personvern og datasikkerhet. All informasjon sendes ved bruk av unike krypteringsnøkler. Dette gjøres slik at uvedkommende ikke får tilgang til data fra de nye strømmålerne.
De nye målerne består av to deler - en åpen og en lukket del. Den lukkede delen sender kun informasjon fra kunden til nettselskapet, og er kryptert. Den åpne delen er slik at ingen utenforstående kan få tilgang til dataene, med mindre kunden selv gir fullmakt til det.
På samme måte som smarttelefonene har åpnet for et mangfold av nyttige applikasjoner, vil smart strøm åpne for at andre leverandører kan tilby smarte løsninger i hjemmet ditt. Strømmålerne er tilrettelagt for tilleggstjenester som kan hjelpe deg å styre og redusere strømforbruket ditt.
Foreløpig har ikke Agder Energi Nett med tredjepartsløsninger på de nye strømmålerne. Strømmålerne er bare tilrettelagt for fremtidige tredjepartsløsninger slik at kunden kan benytte seg av dem, hvis de ønsker.
Les mer om datasikkerhet til de nye smarte strømmålerne i sikkerhetsveilederen til NVE, som er utarbeidet i samarbeid med Datatilsynet.
Statens strålevern slår fast at strålingen fra AMS-målerne er så svak at det ikke er helsefarlig å få installert en slik måler i hjemmet. De anbefalte grenseverdiene for eksponering av elektromagnetisk stråling er utarbeidet av en arbeidsgruppe underlagt WHO. Det er disse grenseverdiene Statens strålevern anbefaler og som Agder Energi Nett og de øvrige norske nettselskaper forholder seg til.
I tilfeller der installasjon av AMS-måler vil være til vesentlig og dokumenterbar ulempe, er det for privatkunder mulig å søke fritak fra radiokommunikasjonsenheten i måleren. Søknad med vedlagt legeerklæring skal sendes per post til Agder Energi Nett, Postboks 794 Stoa, 4809 Arendal, merket “Kunde og Balanseavregning”. Alle søknader behandles individuelt, og et eventuelt fritak vil kun gjelde for egen bolig/fritidsbolig.
For nettselskapene medfører det ekstra kostnader for kunder med måler uten aktiv radiokommunikasjonsenhet. Reguleringsmyndighetene for energi (RME)-NVE har standardisert hvor mye kostnader nettselskapene kan belaste kunder som ikke har AMS måler med kommunikasjon, samt hvordan dette skal faktureres jf. "Forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffe" §17-9. Tariff for ikke-fjernavleste målerverdier."
Nettleien blir ikke påvirket av når på døgnet man bruker strøm, og blir avregnet på samme måte som før. Eneste forskjellen at kunden får en mer korrekt faktura hver gang kunden blir avregnet, siden grunnlaget er basert på faktisk målt forbruk.
Det er for eksempel ikke billigere å bruke vaskemaskin og oppvaskmaskin på nattestid fremfor på dagen eller på ettermiddagen. Agder Energi Nett anbefaler at alle følger oppmodingene fra brannvesenet og forsikringsselskap vedrørende å ikke bruke husholdningsapparater om natten.
På sikt vil bransjen se på utforming av nye prisordninger, for å motivere til et flatere forbruksmønster.
For å lese om hva som påvirker sluttsummen på fakturaen, kan man se på svaret under spørsmålet Øker strømforbruket etter bytte til ny strømmåler?
Alle nye strømmålere er godkjent av Justervesenet før de slipper ut på markedet. Etaten fører både tilsyn med nye målertyper og gjennomfører egne tester. Les mer på justervesenet.no.
Agder Energi Nett har valgt Kamstrup som leverandør av den nye strømmåleren. Strømmåleren som Agder Energi Nett skal montere er den nyeste modellen som Kamstrup leverer, Kamstrup Omnipower. Omnipower-måleren er typegodkjent i EU iht. MID (Måleinstrumentdirektivet). MID er et felles-europeisk merkeprogram som erstattet nasjonale godkjenninger i 2006. MID gjelder alle forbruksmålere, inklusive Kamstrups strømmålere. Med MID-typegodkjenningen er målerdataene tillatt brukt til direkte fakturering av strømforbruk.
Hva påvirker sluttsummen på fakturaen?
1. Strømforbruk
Strømforbruket påvirkes av flere faktorer som blant annet temperaturen. Man bruker gjerne mer strøm til oppvarming i kuldeperioder. Utetemperaturene varierer også fra år til år, slik at det ikke vil være korrekt å sammenligne en måned i år med samme måned i fjoråret.
Husholdningen er en annen faktor som vil påvirke strømforbruket i en bolig, dersom antall beboere i husholdningen har økt sammenlignet med tidligere.
Hva slags apparater som er installert i boligen vil også påvirke strømforbruket.
2. Strømpris
Strømprisene vil variere gjennom året og også mellom de ulike strømleverandørene. Agder Energi Nett anbefaler derfor kunden å sjekke både strømprisene på fakturaene og forbruket målt i kWh dersom kunden sammenligner med fjoråret.
Dersom du har leveringspliktig kraft fra nettselskapet vil denne strømleveransen ha en høy strømpris. Dette vil gi utslag på fakturasummen. For mer informasjon om leveringsplikt se www.aenett.no
3. Gjennomfakturering
Dersom man har gjennomfaktureringsavtale med strømleverandøren vil strømforbruket og nettleie komme på samme faktura.
4. Manglende måleravlesing på tidligere måler
Flere kunder har i lengre perioder ikke rapportert inn måleravlesninger jevnlig på sin gamle strømmåler og derfor har systemet måtte beregne strømforbruket. Strømforbruket på den nye strømmåleren kan derfor vanskelig sammenlignes med det beregnede forbruket på den gamle strømmåleren, ettersom forbruket på den gamle strømmåleren var beregnet og ikke basert på reelle målerstander, mens den nye strømmåleren registrerer strømforbruk hver time. Systemets beregning fra tidligere strømmåler vil derfor ikke være like korrekt fordelt måned for måned som de verdiene som nå sendes fra den nye strømmåleren. Dette kan være en årsak til at det kan se ut som en økning på kundens faktura.
5. Høyere regning grunnet manglende avlesning på tidligere måler
Det kan være at kunder som har fått en høyere regning som et resultat av at man over lengre tid har betalt for beregnede/stipulerte målerverdier. Dette vil være synlig på fakturaen man får etter målerbytte. Montøren som bytter ut kundens strømmåler, registrerer målerstanden på den gamle strømmåleren og tar bilde av den. Differansen mellom stipulert forbruk og faktisk forbruk vil derfor bli fakturert på første faktura etter målerbytte.
6. Treghet på eldre målere
Har kunden hatt en veldig gammel strømmåler kan det være årsaken til at man opplever at strømforbruket har økt etter at ny måler er installert. Telleverket i enkelte eldre strømmålere har gått for tregt, og kunden har derfor betalt for mindre strøm en det faktiske forbruket. Den nye måleren er mer nøyaktig enn eldre målere.
7. Min side
På min side kan du enkelt følge med på ditt eget strømforbruk time for time.
Logg inn here
Kontroll av måler
Dersom du mener din nye strømmåler måler feil, ber vi deg kontakte Agder Energi Nett sitt kundesenter slik at vi kan undersøke dette nærmere.
Dette kan du gjøre til vår e-post adresser: kundesenter.nett@ae.no
Du kan også kontakte oss via telefon på 38607272.
Dersom du ønsker en kontroll av din strømmåler gjør vi oppmerksom på at kunden faktureres dersom det viser seg at det ikke er feil på måleren.
Dersom du som privatperson har behov for å slå av eller på strømmen, gjøres dette via strømmåleren.
Vi gjør oppmerksom på at dersom du slår av strømmen via hovedsikringen, så vil den nye strømmåleren miste spenningen, og Agder Energi Nett vil miste kommunikasjon med måleren. Systemet vil i slike tilfeller automatisk beregne forbruk og fakturaen blir mer unøyaktig.
Skru av strømmen:
- Trykk en gang på målerens venstre grønne knapp (knapp som ikke er plombert). Det skal nå stå DCON i displayets høyre hjørne.
- Hold deretter knappen inne i ca. 6 sekunder inntil du hører et høyt og tydelig klikk/knepp.
- En diode på måleren vil begynne å blinke rødt, noe som indikerer at strømmen i alle faser inn til anlegget er slått av. Det vil nå ikke registreres energiforbruk i måleren.
Ved å benytte bryteren på måleren når du skal slå av strømmen, vil måleren ha spenning og Agder Energi Nett vil fortsatt ha kommunikasjon med måleren. Det vil si at når bryteren blir brukt til å skru av strømmen, registreres blant annet tiden, spenning inn til bolig, avbrudd o.l., men energiforbruket vil forbli 0 kWh så lenge strømmen er avslått.
Skru på strømmen:
- Det må ikke stå DCON i displayet når bryter skal betjenes. Dersom det står DCON, trykk en gang på målerens venstre knapp slik at det står noe annet i displayet.
- Hold venstre knapp inne i ca. 6 sekunder inntil du hører et høyt og tydelig klikk/knepp. Rød diode skal nå være slukket. Dersom en gul diode starter å blinke, indikerer dette at det forbrukes energi i anlegget. Det tar ca. 2 minutter fra bryter blir slått på igjen og til korrekt register vises i display.
Bruk bryter for å skru av strømmen:
Benytt bryter på strømmåleren for å slå av strømmen dersom du ønsker at det ikke skal være forbruk på ditt anlegg. Det kan være dersom man for eksempel har en hytte eller en fritidsbolig man ikke ønsker forbruk på, når den ikke er i bruk.
Ved innkobling av bryter er det viktig å være klar over følgende:
• Det er en risiko tilknyttet innkobling av bryter dersom det elektriske anlegget ikke er i forsvarlig stand etter frakobling av bryter.
• Agder Energi Nett anbefaler at bruker kontrollerer at komfyr ikke står med plater slått på ved betjening av målerens bryter.
• Det er også viktig at anleggseier / bruker ikke har gjort endringer i det elektriske anlegget som kan gi kortslutning ved betjening av målerens bryter.
Alle nye strømmålere er pålagt å ha denne advarselen som er vedtatt gjennom forskrifter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Advarselen beskriver at man skal betrakte anlegget som spenningsførende selv om måler er koblet ut ved hjelp av bryter i måler.
Det vil si at dersom det gjøres arbeid av f.eks. en elektriker i anlegget, er det en risiko for at bryter kobles inn og setter strøm på anlegget. I slike tilfeller ønsker man å sikre elektriker ved å benytte hovedsikringene i stedet for bryteren.
Innføringen av de nye strømmålerne er en stor investering. Som kunde vil du ikke bli belastet med en engangskostnad for installasjonen av den nye strømmåleren.
Denne kostnaden vil i stedet dekkes inn via nettleien. Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har indikert at økningen i nettleien for en gjennomsnittlig husholdningskunde vil bli ca. 400 kr per år. Dette tilsvarer ca. 33 kr per måned.
Den nye 3-fase strømmåleren er 17 cm bred, 27 cm lang og 8 cm dyp. .
1-fase strømmåleren er 13 cm bred, 24 cm lang og 8 cm dyp.
Man må også beregne noen cm til litt ekstra plass til ledninger, som en forlengelse av måleren.
Måleren vil fortløpende registrere hvor mye strøm som brukes. Denne registreringen samles opp og overføres via radiokommunikasjon til Agder Energi Nett fire ganger i døgnet. Denne overføringen tar bare noen få sekunder.
Agder Energi Nett benytter en forhåndsdefinert frekvens for radiokommunikasjon. Norsk kommunikasjonsmyndighet har dedikert frekvens 444.700 MHz til AMS.
For enkelte kunder (med dårlig dekning for radiokommunikasjon) vil mobilnettet (GPRS) benyttes for innsending av målerverdier..
Strålingen som måleren avgir kan sammenlignes med andre husholdningsapparater (TV, fjernkontroll, garasjeportåpner, WIFI, osv.). Den nye strømmåleren sender med en effekt på 10-500 mW (milliwatt) under den korte tiden som avlesningen sendes. En mobiltelefon sender med en effekt opp mot 2 000 mW. Måleren oppfyller alle norske og internasjonale regler og spesifikasjoner for elektromagnetisk stråling.
For mer informasjon om strålefare henviser vi til informasjon hos Statens Strålevern
Drøye 2 centimeter under displayet på din strømmåler er det en strekkode. Under den strekkoden står det en tallrekke på 15 tall, som begynner på tallet 5. Det er ditt nye målernummer.
Selve byttet av strømmåleren tar mellom 15 og 30 minutter. For de fleste husholdningskunder vil strømmen være avslått i denne perioden.
Dette må du huske før montøren kommer:
- Montøren må ha enkel tilgang til strømmåleren din
- Kontaktpersonen som eventuelt er tilstede må være over 18 år
Montøren vil bytte strømmåleren i sikringsskapet med en ny smart strømmåler. Sammen med måleren vil det bli montert en antenne (for enkelte anlegg vil ikke antenne være nødvendig).
Agder Energi Nett har valgt Kamstrup som leverandør av den nye strømmåleren
Strømmåleren som Agder Energi Nett skal montere er den nyeste modellen som Kamstrup leverer, Kamstrup Omnipower.
Bruksanvisning av displayet på måleren
I tillegg til den nye strømmåleren vil det bli montert en antenne. Antennen er en viktig komponent for at det til enhver tid skal kunne kommuniseres fra den nye strømmåleren.
Agder Energi Nett benytter strømmålere fra Kamstrup som er typegodkjent i EU iht. MID (Måleinstrumentdirektivet). I tillegg gjennomgår Kamstrup sitt utstyr test av vern mot ledningsbåren støy fra utstyr som for eksempel sparepærer og LED-pærer.
Det har den senere tiden vært medieoppslag om nederlandsk forskning som har avdekket feil ved strømmålere. Kamstrups målere benytter en annen teknologi enn de som er undersøkt ved det nederlandske universitetet.
Det betyr at Kamstrup ikke bruker Rogowski-spole eller Hall-effektsensor, og er dermed ikke berørt av funn i den nederlandske forskningsrapporten som det henvises til i artikkelen: "Strømmålere viser grove feil".
Du kan lese mer om Kamstrups svar på den nederlanske forskingsrapporten her:
Svar på rapport om unøyaktige intelligente el-målere (AMS-målere)
Det vil i noen tilfeller være nødvendig for Agder Energi Nett å foreta flere besøk i forbindelse med målerbyttet.
Kontroller: Agder Energi Nett er opptatt av høy kvalitet på montasjen samt at kundene skal ha en positiv opplevelse av montasjen. Derfor vil vi foreta stikkprøver for å kontrollere at montasjen er tilfredsstillende gjennomført. Kontrollørene vil kunne ringe på kort tid etter et målerbytte for å høre om de kan gjennomføre en kontroll eller de vil avtale en tid for denne kontrollen.
Kontrollørene har ID-kort som bekrefter at de representerer Agder Energi Nett
Behov for rettelser: Dersom vi oppdager at en måler ikke virker slik den skal vil en montør avtale tid med kunden for å kunne rette opp i feilen på måleren.
Montøren tar med seg den gamle strømmåleren, som blir levert til gjenvinning ved godkjent gjenvinningsanlegg. Montøren tar også med seg papp, plast og annet avfall i forbindelse med monteringen, og dette leveres også til godkjent gjenvinningsanlegg.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har pålagt nettselskapene i Norge å installere automatisk strømmåler hos alle sine nettkunder.
NVE har gjort det mulig å søke fritak for radiokommunikasjons-delen i den nye strømmåleren dersom den er til vesentlig og dokumenterbar ulempe for sluttbruker. Kunder som får godkjent fritak vil da få ny strømmåler uten radiokommunikasjon. Alle søknader vil bli behandlet individuelt.
Husk at legeerklæring og annen dokumentasjon må legges ved søknaden som skal sendes pr post til Agder Energi Nett AS, Postboks 794 Stoa, 4809 Arendal, merkes «Kunde og Balanseavregning». Dokumentasjon må ikke sendes på mail pga sensitiv informasjon.